Abruzzo is een kleine, onbekende Italiaanse wijnregio. De bekendheid die ze geniet, dankt ze vooral aan de Montepulciano d'Abruzzo, een aangename rode wijn van de Montepulciano druif. De meeste wit uit Abruzzo wordt gemaakt van Trebbiano en is vooral geschikt voor de doordeweekse avond.

Abbruzo ligt in het midden van Italië, aan de Adriatische kust bij Pescara. Hoewel de wijnen over het algemeen niet van een spectaculaire kwaliteit zijn, bieden het milde klimaat en de op het zuiden gerichte hellingen pal aan de kust goede omstandigheden voor wijnbouw. Maar Abruzzo is nooit voor de medailles gegaan en haar wijn wordt vanoudsher vooral door de lokale bevolking gedronken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. Wijnmakers die hun kop boven het maaiveld van de regio hebben uitgestoken en hun wijnen tot ver over de grenzen exporteren...

Montepulciano en Trebbiano d'Abruzzo

De Montepulciano d'Abruzzo is de bekendste wijn van Abbruzo en die kan een zeer behoorlijk niveau bereiken. Ze wordt gemaakt van de Montepulciano druif - niet te verwarren met het wijnstadje Montepulciano. Montepulciano d'Abruzzo is zacht en heeft aangename tannine. Dat valt bij een breed publiek in de smaak. Onder de naam Cerasuolo wordt in Abruzzo een fruitige rosé gemaakt, eveneens van de Montepulciano druif.

Wit wordt bijna exclusief gemaakt van de Trebbiano druif. Die geeft in heel Italië frisse, maar vrij vlakke witte wijnen en dat is in Abruzzo niet anders. Ze worden vooral lokaal, bij de maaltijd gedronken. De Pecorino druif is eveneens een typische 'Abruzzo-druif'. Niet te verwarren met de kaas die dezelfde naam draagt. Maar door zijn lage opbrengst per hectare is de Pecorino niet bij elke wijnmaker uit Abruzzo populair. Jammer, want hij kan stevige droge witte wijn geven, lekker notig en krokant.

Geschiedenis

Vanaf 1963 gingen de Abruzzen en Molise, tot dan toe één grote regio, elk hun eigen weg. De eerstgenoemde kende al een behoorlijk lange wijntraditie, er zijn namelijk bewijzen dat het topdomein Valentini al een officiële erkenning kreeg in 1868. Sommige bronnen gaan zelfs terug tot 1650…

Ook de appellatie-ontwikkeling begon in de Abruzzen best al vroeg: eind jaren zestig werd reeds een eerste appellatie in het leven geroepen. In 1972 volgde een tweede, maar toen werd het op wijnvlak wat stil in de regio. Pas vanaf de tweede helft van de jaren negentig kwam de trein stilaan opnieuw op gang. Na 2000 kwamen er plots vijf nieuwe DOC’s en een eerste DOCG bij.

Steeds meer jonge en dynamische producenten lanceren bovendien ook hippe nieuwe wijnen onder de IGP-vlag (Indicazione Geografica Protetta). Daarnaast wordt enkele oude druivenrassen nieuw leven ingeblazen, met verbluffend resultaat. Tot slot zijn de gemiddelde wijnprijzen in de Abruzzen bijzonder scherp, zeker in vergelijking met de bekendere regio’s van Italië.

Geografie

  • Klimaat: mediterraan aan zee, continentaal in de bergen
  • Bodem: zanderige kuststrook, kalk, mergel en zandsteen in de bergen
  • Ligging: zeer ruw en bergachtig (twee derde van het gebied), met interessante zuidelijke én noordelijke hellingen

Culinaire specialiteiten

  • Drie beschermde olijfoliesoorten ‘extra vergine’: Aprutino Perscarese, Colline Teatine en Pretuziano delle Colline Teramane
  • De geurige Zafferano dell’Aquila kreeg door de eeuwen heen de bijnaam ‘rood goud’ en betekende een belangrijke steun voor de lokale economie. Enkele draadjes van deze unieke saffraansoort zorgen voor een heerlijke risotto.
  • Traditionele worteltaart wordt bereid met Carota dell’Altopiano del Fucino, wortelen die groeien op de bodem van het voormalige Fucinomeer.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »