FOLHADO DE ALHEIRA E ESPINAFRES

 

Portugezen zijn dol op worst! Ze hebben allerlei soorten die samen “enchidos” genoemd worden. In het recept van vandaag gaan we aan de slag met één van die worsten, de alheira. We maken daarmee een soort hartige taart gerecht uit de oven.. Het heet een folhado de alheira e espinafres, oftewel gevuld bladerdeeg met alheira en spinazie.

Alheira wordt meestal gemaakt met gevogelte, maar in ieder geval niet met varkensvlees. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten, hoewel er heel af en toe ook exemplaren zonder knoflook zijn. Je kan de worst koud eten, grillen of roosteren en natuurlijk gebruiken in gerechten. De smaak gaat goed samen met verschillende groenten.

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 alheira
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Zout & peper
  • 150 gram verse spinazie
  • 1 eidooier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 185ºC.

Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de gesnipperde ui en geperste knoflook glazig. Haal ondertussen het vel van de alheira en trek de vulling uit elkaar met een vork. Voeg dit vervolgens toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en laat een paar minuten doorkoken/bakken. Draai het vuur uit en laat rustig wat afkoelen.

Rol het bladerdeeg uit op het aanrecht tot je een rechthoekig stuk hebt. Leg hier een laag van de verse spinazie op, maar laat de randen vrij. Strooi er een klein beetje zout overheen. Zodra je alheira mengsel is afgekoeld schep je het bovenop de spinazie. Zorg ervoor dat je nog voldoende ruimte overhoudt om het bladerdeeg te sluiten. Leg de rest van de spinazie erboven op en sluit je bladerdeeg rol. Check goed dat er geen kiertjes of gaatjes zijn waar de vulling uit kan lopen. Duw vooral de randjes goed aan of vouw dubbel voor de zekerheid.

Ben je goed met bladerdeeg, leef je dan uit op het ontwerp en de vorm! Maak er bijvoorbeeld bloemetjes op zoals op de foto. Bestrijk het geheel met een losgeklopte eidooier en zet het op 185 graden in de oven. Het is klaar wanneer het knapperig en goudbruin is.

Bom apetite!

Kijk voor meer geweldige recepten op http://www.saudadesdeportugal.nl

 

PERSOONLIJKE BEZORGING OP UW ADRES

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

ERVAAR THUIS WAT PORTUGAL ZO BIJZONDER MAAKT

& kies bij uw wijn het perfecte recept, uit ons receptenboek

Bekijk onze facebookpagina

Elke week like-deel & win acties!

Bezoek ons ook op evenementen, braderieën en beurzen!

Kijk in onze agenda wanneer we bij U in de buurt zijn