Wijnproeverij The Taste of Portugal Corona proof

Home / Wijnproeverij The Taste of Portugal Corona proof

12,95 EUR Incl. btw

Zin in een complete wijnproeverij met vrienden of familie? Alleen gezelschappen van 4 tot max. 6 personen. Ervaar de nieuwe werkelijkheid op minimaal 1,5mtr. van elkaar met Noord-Portugese wijnen, port, olijfolie, tapenade , mineraalwater en olijven.

Beschikbaarheid: Op voorraad
- +
In winkelwagen
Product rating:
Share: love: or compare:

Product Details

VIVAPortugal verzorgt voor groepen van 4 tot max. 6 personen wijnproeverijen - corona proof, dus op min. 1,5 mtr. van elkaar.

Deze wijnproeverijen hebben natuurlijk een gezellig, smakelijk en informatief karakter. Echter dienen zij ook om u als wijnliefhebber een bewustere keuze te laten maken bij de aankoop van uw Portugese wijnen. De samenkomsten hebben dus ook zeker wel een commercieel tintje.

Waar moet ik op letten bij het proeven van wijn?

Bij het proeven van wijn kun je letten op de kleur van de wijn, de geur en natuurlijk de smaak.

De kleur van de wijn

Houd het glas tegen een heldere, witte achtergrond. Vasthouden bij het pootje, zodat je hand het glas niet verwarmt. Jonge rode wijn is purper paars. Hoe ouder de wijn hoe meer bruinrood deze verkleurt.
Jonge witte wijnen kunnen een beetje groen zijn, maar zijn meestal heel lichtgeel van kleur. Ook deze verandert met de jaren naar donkerder geel, oranje of zelfs bruin. Bruin gekleurde wijn kan betekenen dat deze niet goed meer is bv. doordat deze te lang bewaard is zonder ideale omstandigheden. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ongefilterde wijnen - ook wel 'sur lie' of 'tiré sur lie' genoemd - zijn een beetje troebel. 'Sur lie' wil zeggen dat de wijn volgens een specifieke traditionele methode is gemaakt. Deze wijn blijft nog enkele maanden op de bodem rijpen, nadat hij is uitgegist door alcoholische gisting.

Maak zelf een beschrijving van wat je ziet. Hier wat termen ter inspiratie:

Kleurtermen

Bleek, licht, duidelijk, vol, intens, diep, donker.

Beschrijving van de tint bij witte wijn

Groenig, kleurloos, strogeel, witgoud, vurenhout, donkergeel, oker, oranje, bruinachtig.

Beschrijving van de tint bij rode wijn

Purper, violet, mauve, karmijn, robijn, granaat, scharlaken, oranje, bruinrood.

Beschrijving van de helderheid

Fonkelend, helder, transparant, wazig, mat, mistig, melkachtig, korrelig, troebel.

De geur van de wijn

Het is de bedoeling om bij het proeven de wijn eerst in het glas te walsen. Dit is het maken van een ronddraaiende beweging met het glas. Het is van belang dat het glas voldoende groot is om goed te kunnen walsen. Zo komen geurstoffen vrij. Vervolgens steek je je neus in het glas en ruik je het bouquet. Het bouquet is een term, die gebruikt wordt voor de specifieke geur en smaak van de wijn.

Geur kan worden omschreven als fris, zoet of complex. Verder kun je beschrijven wat je denkt te ruiken. Je kunt het zo gek niet bedenken of de omschrijving van de geur bestaat in officiële wijnkenners kringen. Op het internet zijn vele aromawielen beschikbaar. Op zo’n wiel staat een grote hoeveelheid geuren beschreven.

De smaak van de wijn

Om goed te kunnen proeven moet je slurpen. Dus lucht happen, terwijl je de wijn door de gehele mondholte laat gaan. Houd de wijn een seconde of 6 - 8 in de mond, voordat je uitspuugt, of doorslikt. Indien je meerdere wijnen achter elkaar proeft, is het wel aan te raden om de wijn uit te spugen. Drink tussendoor water of eet een stukje brood om de smaak weer te neutraliseren. Ook voor de omschrijving van de smaak kun je een aromawiel gebruiken.

Categorieën

Verder kun je geur en smaak onderverdelen in categorieën:

  • Primaire aroma’s

Afkomstig van het type druif of de omgeving van herkomst: fruitsmaken, kruidensmaken, aardesmaken, bloemensmaken en specerijensmaken.

  • Secundaire aroma’s

Afkomstig uit het fermentatieproces, zoals een gistachtige geur of smaak. Dit zal je meer tegen komen bij jonge wijnen, dan bij de oudere gerijpte wijnen.

  • Tertiaire aroma’s

Het bouquet, ontstaan door het rijpen van de wijn, door het oxidatieproces en / of door het bewaren in houten vaten. Eikenhout geeft een typisch vanille aroma. Andere meer subtiele tertiaire aroma’s zijn een nootachtige geur en smaak en gedroogd fruit aroma’s.

Speciale aandacht

Speciale aandacht bij het beoordelen van de smaak van de wijn kan nog besteed worden aan:

  • De afdronk
  • Het zuurgehalte
  • Het alcoholpercentage 
  • Het mondgevoel

Tannine

Een ander woord voor tannine is looizuur. Het komt voor in schillen, pitjes en steeltjes van de druiven. Vooral in rode wijn zal tannine te proeven zijn. Dit komt, omdat bij rode wijn de schil tijdens het proces wordt mee gegist en bij witte wijn niet. De rode kleur komt ook van deze schillen. Tannine bevordert de houdbaarheid van de wijn, omdat dit het oxidatieproces tegengaat. Tannine kan ook in de wijn terecht komen, wanneer deze gerijpt wordt in een eiken vat.

Een 'barrique' is een internationaal gebruikte term voor een eiken vat van 225 liter. Wijn wordt tegenwoordig lang niet altijd meer in houten vaten opgeslagen. Om de smaak van de wijn dan toch met een houtsmaak te beïnvloeden, worden soms houtsnippers aan de wijn toegevoegd tijdens het rijpen.

Wijnproefformulier

Er zijn vele wijnproefformulieren in omloop (online te downloaden). Hierop wordt meestal eerst de druivensoort en het gebied van herkomst ingevuld. Vervolgens worden de kleur, de geur en de smaak beschreven.

Proef - Beleef - Bestel!

Kijk voor een uitgebreide impressie op https://www.instagram.com/vivaportugal.insta/

 

 

 

Angela de Vrugt uit Doesburg
17-07-2019 23:04

Een geweldige leerzame avond gehad. De beste proeverij ooit. Kundig en bedreven was meneer. We gaan hem zeker nog eens boeken voor een wijn proeverij.

Gerda Manning uit Zutphen
17-07-2019 23:03

Jeannot weet zeer enthousiast, laagdrempelig en kundig te vertellen over Portugal en de wijnen die hij schenkt. Verzorgde tapas, absolute aanrader!!

M. de Rooij uit Groningen
17-07-2019 23:01

Een goed verzorgde en deskundig opgezette wijnproeverij, we hadden een erg gezellige middag!

Inge Kavelaar
20-11-2017 10:38

VIVAPortugal heeft afgelopen zomer een geweldige wijnproeverij verzorgd op mijn verjaardag voor de visite. De wijnen waren heerlijk, de begeleidende hapjes goed verzorgd. Jeannot vertelt enthousiast over de wijnen en de streken waar ze vandaan komen en steekt je aan met zijn enthousiasme. Ook de service na de wijnproeverij voor wat betreft de bestellingen was erg goed! Een aanrader voor iedereen die een gezellige middag/avond met familie of vrienden wil organiseren en voor wie wat wil leren over Portugese wijnen.


4.75 sterren gebaseerd op 4 beoordelingen

PERSOONLIJKE BEZORGING OP UW HUISADRES

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

ERVAAR THUIS WAT PORTUGAL ZO BIJZONDER MAAKT

& kies bij uw wijn het perfecte recept, uit ons receptenboek

Bekijk onze facebookpagina

Elke week like-deel & win acties!

Bezoek ons ook op evenementen, braderieën en beurzen!

Kijk in onze agenda wanneer we bij U in de buurt zijn

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »